Venni vagy letölteni?

A napokban egy baráti beszélgetés során megint előbukkant az örökzöld vitatémák egyike: a nyomtatott könyv értéke napjainkban. Könyv-e az eBook, vagy csak egy okkal több, hogy az emberek képernyőt bámuljanak?

563149_10200543567459299_1171311336_n

Én szoktam könyveket letölteni, bár nincs külön erre kütyüm, a telefonomon olvasom őket. Ez azt is jelenti, hogy mindig van nálam könyv, akkor is, amikor nincs, és ezt nagyon szeretem. Szeretem azért is, mert éjjel tudok az ágyban olvasni anélkül, hogy a mellettem alvót felébreszteném. Persze nem olyan, mint amikor az ember beszívja a nyomdafesték illatát, meg elvágja a kezét lapozás közben, meg leeszi és összeragadnak a lapok, de azért nem rossz. Ráadásul olcsóbb, mint a nyomtatott verzió, nem foglal sok helyet, és nem érzem úgy, hogy a fél Amazonast miattam kellett kiirtani, hogy legyen elég papír. Szóval én mellette vagyok. És azoknak üzenném, akik eltemetik a könyvkiadást: veszek nyomtatott könyveket is. A Millenárisról pár hete egy egész szép halmot sikerült hazahoznom, nagy részüket dedikálva, amit pl a telefonomon lévőkkel nem tudtam volna megtenni (jó, van aláírós app, na de azért mégis…). Az nagyon fontos számomra, hogy ha letöltök, akkor fizessek is érte – szerzőként semmiképp sem támogatnám az “ingyen leszedem egy dél-afrikai szerverről, hátha nem annyira vírusos”-típusú megmozdulásokat. Szeretném támogatni az írót, hogy írjon még többet, és erre a legkézenfekvőbb mód, hogy pénzért jutok hozzá ahhoz, amit írt (a kedvenc zeneszámaimat is megveszem, akkor is, ha ingyen is megszerezhetők: én így jelzem a szerzőnek, hogy fontos számomra, amit csinál).

Nem tudom, hogy érezhették magukat a vésnökök, mikor megjelentek az első papírra írt könyvek, illetve a kódexírók, mikor elterjedt a nyomtatás, biztos sötéten látták a jövőt, és azt gondolták, hogy az emberiség el fog fordulni a valódi értékektől. Most is ilyesmi zajlik talán, azzal a különbséggel, hogy igazi könyvet venni egyre menőbb, mert letölteni bárki tud, és az ember sokkal intelligensebb benyomást kelthet a metrón, ha zizegve lapozgat, mint ha érintőképernyőt nyomkod. Szóval a könyv nem halt meg, csak még sokszínűbbé vált, és mindenki számára elérhetővé. Ez azért nem olyan rossz dolog.
De érdekel, hogy Ti mit gondoltok… haldoklik a könyvkiadás vagy csak változik?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s